Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014

Συνέντευξη Χρηστοβασίλη στην Κ.Ε

Τα σχόλια για αυτή τη γεμάτη ομορφιές συνέντευξη του προέδρου... θα τα κάνουμε μετά το ματς με τον παοκ.

Ελευθεροτυπία - 16/03/2014
Έντυπη Έκδοση Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, Κυριακή 16 Μαρτίου 2014

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡΙΣΤΟΒΑΣΙΛΗΣ, πρόεδρος του ΠΑΣ Γιάννινα, μιλάει στην «Κ.Ε.» για όλα. Τη... μοίρα του μικρού, τους δανεισμούς, τα στημένα και τη διαιτησία...
«Γραφικοί, όσο φωνάζουμε»
Του ΑΝΔΡΕΑ ΜΠΕΤΣΗ
Τι γυρεύει ένας απόγονος ποιητών και οπλαρχηγών του περήφανου Σουλίου στο δύσμοιρο ελληνικό ποδόσφαιρο; Ασχολήθηκε για να εκπληρώσει ένας χρέος οικογενειακό, ή απλώς έκανε το χόμπι του κύρια ενασχόληση, όπως τόσοι άλλοι, που είδαν φως και μπήκαν;
«Παλιά διοικούσε ο Βαρδινογιάννης στο ποδόσφαιρο, τώρα είναι η εποχή Μαρινάκη», δηλώνει κυνικά ο Γιώργος ΧριστοβασίληςΟ Γιώργος Χριστοβασίλης, πρόεδρος του ΠΑΣ Γιάννινα, ενός ακόμη σωματείου που καταχωρίζεται στα φίλα προσκείμενα στον Ολυμπιακό και τον... πρωθυπουργό της μπάλας, Βαγγέλη Μαρινάκη, δεν έχει πρόβλημα να τοποθετηθεί επί παντός του επιστητού: για τα «ύποπτα» παιχνίδια, στα οποία συγκαταλέγεται συχνά η ομάδα του, τις πρόσφατες καταγγελίες Βελλή, τους διάσπαρτους σε όλη την επικράτεια δανεικούς ποδοσφαιριστές, την κατάσταση που επικρατεί στο πρωτάθλημα των δύο και τριών ταχυτήτων. «Πάντα έτσι δεν γινόταν; Παλιά διοικούσε ο Βαρδινογιάννης, τώρα είναι η εποχή του Μαρινάκη», ανέφερε με το πιο φυσικό ύφος του κόσμου στην «Κ.Ε», σε μια συζήτηση εκ βαθέων και εφ' όλης της ύλης, την ώρα που το θερμόμετρο της ανυποληψίας του «προϊόντος», κατά την εμπορική ορολογία, έχει χτυπήσει κόκκινο.
* Είσαστε παράρτημα;
- Ετσι μας λένε. Σας θυμίζω όμως ότι χάσαμε πολύ δύσκολα στο «Καραϊσκάκης» 3-2, με εννέα παίκτες και δύο πέναλτι εις βάρος μας. Προηγηθήκαμε και δύο φορές στο σκορ.
* Οι κακές γλώσσες ισχυρίζονται πως εκνευρίστηκε ο πρόεδρος...
- Αλλες ομάδες, όταν κατεβαίνουν στο Φάληρο, τρώνε τρία και τέσσερα γκολ. Με τα μεγάλα σκορ δημιουργούνται εντυπώσεις, ότι εν πάση περιπτώσει δεν θέλουν να κοντράρουν στα ίσα. Ο Ολυμπιακός όμως δεν έχει ανάγκη τη βοήθεια κανενός για να κερδίσει, ιδιαίτερα μέσα στην έδρα του. Είναι πολύ μεγάλος και έχει ξεφύγει από τα ελληνικά όρια.
* Με τον Ντε Βινσέντι τι συνέβη;
- Είναι ένας εξαιρετικός παίκτης, γι' αυτό τον απέκτησε ο Ολυμπιακός. Εφυγε χωρίς να πάρουμε τίποτα, ούτε ένα ευρώ. Τον είχαμε έξι μήνες δανεικό. Εμείς τον πληρώσαμε, ουδείς άλλος.
* Οι δανεικοί, άλλη πονεμένη ιστορία. Δεν αλλοιώνονται οι ισορροπίες;
- Εμείς αυτή τη στιγμή δεν έχουμε ούτε έναν. Παλιότερα είχαμε. Αλλά να σας πω, εφ' όσον ο Ολυμπιακός έχει αγοράσει όλους τους ποδοσφαιριστές, τι θα κάνουν οι ομάδες; Προστρέχουν εκεί για να κάνουν τη δουλειά τους. Αυτό δεν σημαίνει πως όταν οι συγκεκριμένοι παίζουν με τον Ολυμπιακό θα καθίσουν να χάσουν.
* Το κεφάλαιο «δανεικοί» δίνει λαβή για ποικίλα σχόλια, αθέμιτο ανταγωνισμό, ανισότητα...
- Το πρόβλημα λύνεται μ' έναν τρόπο. Σουπερλίγκα και ΕΠΟ πρέπει να πάρουν μια απόφαση για τη δημιουργία θυγατρικών ομάδων, που θα έχουν δικαίωμα να αγωνίζονται στη Β' Εθνική, όπως συμβαίνει στην Ισπανία, ή σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ηδη είναι στα σκαριά η υπόθεση αυτή. Εφ' όσον θεσμοθετηθεί, εξυπακούεται πως πρέπει να αλλάξει ο ΚΑΠ (Κανονισμός Αγώνων Ποδοσφαίρου) και οι άλλοι κανόνες. Ενας ποδοσφαιριστής θα μπορεί πλέον, αν επανέρχεται από τραυματισμό, να αγωνίζεται με τη δεύτερη ομάδα και όταν ο προπονητής κρίνει ότι είναι έτοιμος να επιστρέφει στην πρώτη. Κάτι ανάλογο δεν ισχύει στο εξωτερικό;
* Εκεί υπάρχει αξιοπιστία...
- Κοιτάξτε, και αλλού, στα μεγάλα πρωταθλήματα, υπάρχουν δύο-τρεις ομάδες που κυριαρχούν. Δεν θέλω να αναφέρω παραδείγματα, τις ξέρετε. Ο ισχυρός παντού και πάντα εξουσιάζει το ποδόσφαιρο.
* Η διαιτησία στέκεται σ' ένα επίπεδο, εν αντιθέσει με τη δική μας ποδοσφαιρική πραγματικότητα...
- Κατά καιρούς, υπήρχαν και διαιτητές που δεν πήγαν καλά. Κι εμείς αδικηθήκαμε πριν από δύο εβδομάδες, στο ματς με τη Βέροια, δεν μας δόθηκαν τρία πέναλτι. Με κατηγόρησαν μάλιστα ότι δεν μίλησα, δεν έβγαλα ανακοίνωση. Το έχω κάνει στο παρελθόν, αλλά δεν κέρδισα τίποτα. Στον αντίποδα, μπλέκουμε με εισαγγελείς και τιμωρούμαστε με πρόστιμα.
* Μα τι λέτε, εδώ ξεκίνησαν οι... ομορφιές του ποδοσφαίρου, νωρίς νωρίς μάλιστα...
- Λάθη γίνονται και θα γίνονται. Το θέμα είναι να μην επαναλαμβάνονται. Οι δηλώσεις, όπως γνωρίζετε, απαγορεύονται. Πολλές φορές λέγονται πολλά εν βρασμώ ψυχής, πράγμα που αποτελεί μεγάλο σφάλμα. Και βεβαίως, προκαλείται ζημιά, η οποία δύσκολα μαζεύεται.
* Ο Βελλής κατήγγειλε φοβερά και τρομερά πράματα...
- Εχει δίκιο ο Βελλής. Καλά κάνει και φωνάζει. Και ο Πανόπουλος επίσης. Πάλι τα ίδια ωστόσο θα συμβούν. Εκείνο που έχω καταλάβει τόσα χρόνια είναι πως ο μικρός, όσο και να φωνάζει, δεν βρίσκει ποτέ το δίκιο του. Πάντα οι μικροί θα αδικούνται και οι μεγάλοι θα ευνοούνται.
* Οπότε, κατά τη γνώμη σας, δεν υπάρχει σωτηρία...
- Σας είπα, ότι όσο μιλάμε, γινόμαστε γραφικοί. Δεν κερδίζουμε τίποτα. Ούτε ο Βελλής θα κερδίσει. Χρειάζεται να έχεις ανθεκτικό στομάχι και να κάνεις υπομονή.
* Εχουμε και τα «ύποπτα», στα οποία ο ΠΑΣ Γιάννινα βρίσκεται σχεδόν Κυριακή παρά Κυριακή μέσα...
- Αυτή η ιστορία όντως είναι περίεργη. Πήγαμε και στα δικαστήρια. Πώς μπορώ εγώ να στήσω ένα παιχνίδι από την εξέδρα; Για να γίνει κάτι τέτοιο απαιτείται συνεννόηση ποδοσφαιριστών-παραγόντων-διαιτητών. Μπορώ εγώ να πιάσω έναν ποδοσφαιριστή και να του πω να καθίσει να χάσει; Πώς την επόμενη αγωνιστική θα του ζητήσω να νικήσει; Υπάρχει μια εταιρεία, συνεργάτης της ΟΥΕΦΑ, που παρακολουθεί σε ποιον αγώνα έχουν παιχθεί παραπάνω του κανονικού χρήματα. Αυτό δεν σημαίνει πως έχει στηθεί. Δεν συνάγεται από πουθενά.
* Με αυτά και μ' αυτά η κατάσταση έχει φθάσει στο απροχώρητο...
- Συμφωνώ πως η πορεία είναι φθίνουσα. Τα εισιτήρια έχουν λιγοστέψει, κάτι που οφείλεται εν μέρει και στην κρίση. Φταίει και η τηλεοπτική κάλυψη. Γιατί ο φίλαθλος να πάει στο γήπεδο, όταν έχει την ευχέρεια να απολαύσει όλη την αγωνιστική πίνοντας τον καφέ του στο σαλόνι του σπιτιού του, ή στο καφενείο της γειτονιάς. Το επίπεδο επίσης, από πλευράς ποιότητας ποδοσφαίρου, έχει πέσει.
* Λύσεις δεν μου λέτε...
- Παρά το άσχημο σκηνικό, είμαι αισιόδοξος. Ο ΠΑΟΚ θα ανέβει περισσότερο, γιατί είναι η μόνη ομάδα που γεμίζει το γήπεδο και έχει έναν πρόεδρο που βάζει πολλά χρήματα, αν και νομίζω πως πρέπει να προσέχει τι αγοράζει. Οι παίκτες που φέρνει δεν είναι από το πάνω ράφι. Η ΑΕΚ επίσης θα επανέλθει κι αυτή, ο Παναθηναϊκός ήδη έχει μπει στο σωστό δρόμο, όπως δείχνουν τα τελευταία αποτελέσματα. Ο υγιής ανταγωνισμός λειτουργεί υπέρ του ποδοσφαίρου.
* Με τον Παναθηναϊκό (σήμερα, 3 μ.μ., Ζωσιμάδες) τι προβλέπετε;
- Τα τελευταία χρόνια έχουμε άγριες κόντρες. Είναι ανεβασμένος ο Παναθηναϊκός και πιστεύω ότι θα γίνει ένα πολύ ωραίο παιχνίδι.
 πηγή:enet.gr