Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2011

NEO ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ



Έντεκα σημεία που ενδέχεται ν’ αλλάξουν – εάν και εφόσον εφαρμοστούν- τη ζωή των φιλάθλων εμπεριέχονται στο νέο αθλητικό νόμο. Από τους συνδέσμους μέχρι την οργανωμένη μετακίνηση, από το ιδιώνυμο μέχρι το ηλεκτρονικό εισιτήριο, από την απαγόρευση πώλησης αλκοόλ έως τη βάση δεδομένων με τα στοιχεία όσων παρακολουθούν αγώνες.

Διαβάστε, αποκωδικοποιημένα, τι -ανακοινώθηκε πως - έρχεται: 

1. Επαναφορά του ιδιώνυμου για επεισόδια στα γήπεδα
Επί Ορφανού η σύλληψη και η καταδίκη φιλάθλου ακόμη και ύβρεις σήμαινε φυλάκιση. Οι οπαδοί βγήκαν στους δρόμους. Τα πανό τους άρχισαν να γράφουν «Λευτεριά στους οπαδούς». Ο Ιωαννίδης το κατήργησε και εξασφάλισε την επανεκλογή του στη Βουλή εν αντιθέσει με τον συντοπίτη του Ορφανό που το πλήρωσε.
Το ιδιώνυμο επανέρχεται αλλά υπό προϋποθέσεις: (α) Όταν ο δράστης είναι υπότροπος ή τελεί κατά συνήθεια επεισόδια
(β) Όταν ο δράστης κρίνεται από τις περιστάσεις τέλεσης ως ιδιαιτέρως επικίνδυνος για τη ζωή ή τη σωματική ακεραιότητα ή την περιουσία τρίτων ή την ομαλή εκτέλεση των αθλητικών εκδηλώσεων.

2. Η μεγαλύτερη φυλακή είναι να μην βλέπεις την ομάδα σου
Μια άλλου είδους φυλακή είναι η απαγόρευση στον οπαδό να δει την ομάδα του. Στο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι για χρονικό διάστημα δύο έως πέντε ετών στο απαγόρευση προσέλευσης και παρακολούθησης όλων των αθλητικών εκδηλώσεων, αδιακρίτως αθλήματος, ακόμη και εκείνων που διεξάγονται εκτός της ελληνικής επικράτειας, στις οποίες μετέχει ομάδα, σε αγώνα της οποίας ή με αφορμή αγώνα της οποίας, τελέσθηκε η αξιόποινη πράξη.
Αντί για το γήπεδο θα πρέπει να πηγαίνει δύο ώρες πριν την έναρξη του αγώνα και δύο ώρες μετά στο αστυνομικό τμήμα.

3. Big Brother το ηλεκτρονικό εισιτήριο
Όσοι αγοράζουν εισιτήριο για την παρακολούθηση πρέπει να γνωρίζουν ότι στο νέο νόμο προβλέπονται:
α) η έκδοση κάρτας φιλάθλου
β) η δημιουργία κεντρικής βάσης δεδομένων φιλάθλων
γ) η δημιουργία συστήματος κεντρικής διαχείρισης εισιτηρίων θεάματος, που θα συνεργάζεται, μέσω της κάρτας φιλάθλου, με την κεντρική βάση δεδομένων,
γ) η χρήση και λειτουργία των ηλεκτρονικών συστημάτων, καθώς και για την επεξεργασία και φύλαξη των δεδομένων, που αυτά παράγουν.

4. Ένας σεκιούριτι για 20 φιλάθλους
Η αναλογία του αριθμού του προσωπικού ασφαλείας με τους μετακινούμενους φιλάθλους δεν επιτρέπεται, σε κάθε περίπτωση, να είναι μικρότερη του 1:20.
Ο φορέας εκμετάλλευσης μαζικού μέσου μεταφοράς υποχρεούται να αρνείται τη χρήση του για τον ανωτέρω σκοπό, εφόσον δεν συντρέχουν οι ως άνω προϋποθέσεις
5. Οι απαγορευμένες μετακινήσεις και ποινές φυλάκισης
Αν η συντελεσθείσα μετακίνηση που έχει κηρυχθεί παράνομη έχει ως συνέπεια τη δημιουργία σοβαρών επεισοδίων ή άλλων πράξεων βίας ο διοργανωτής της μετακίνησης και ο χρήστης του μεταφορικού μέσου τιμωρούνται με φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών. Οι μετέχοντες στην παράνομα οργανωμένη μετακίνηση οπαδών τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης μέχρι ενός έτους και χρηματική ποινή.
6. Κάμερες παντού
Θα επιτρέπεται η βιντεοσκόπηση ή η καταγραφή με ανάλογα μέσα, από τα αρμόδια όργανα της Ελληνικής Αστυνομίας, των πράξεων βίας κατά προσώπων και πραγμάτων που διαπράττονται εντός και εκτός των αθλητικών εγκαταστάσεων πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη λήξη της αθλητικής εκδήλωσης. Το υλικό αυτό αποτελεί αποδεικτικό στοιχείο στο πλαίσιο της ποινικής διαδικασίας και καταστρέφεται με απόφαση του χορηγήσαντος την άδεια για τη συλλογή του Εισαγγελέα.

7. Εποχή ποταπαγόρευσης στα γήπεδα!
Τα καταστήματα που ευρίσκονται σε ακτίνα μικρότερη των διακοσίων (200) μέτρων από αθλητική εγκατάσταση στην οποία πραγματοποιείται αθλητική εκδήλωση απαγορεύεται να προσφέρουν οινοπνευματώδη ποτά τέσσερις (4) ώρες πριν και δύο (2) ώρες μετά τη διεξαγωγή της αθλητικής εκδήλωσης.

8. Κλείνουν τα στέκια - ορμητήρια οπαδών
Στους ιδιοκτήτες ή στους μισθωτές μπαρ και καφετεριών τα οποία λειτουργούν υπό συγκεκαλυμμένη μορφή, ως λέσχες φίλων, όπου συγκεντρώνονται άτομα με οπαδική συνείδηση, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο από 10.000 μέχρι 30.000 ευρώ και αφαίρεση της αδείας λειτουργίας του καταστήματος από την αρμόδια Αρχή για χρονικό διάστημα 20 ημερών στην περίπτωση που αυτά χρησιμοποιούνται ως ορμητήρια για πράξεις βίας κατά προσώπων και πραγμάτων.

9. Απαγόρευση οργανωμένης μετακίνησης
Εάν φίλαθλοι μιας ομάδας κινήθηκαν οργανωμένα και ενήργησαν πράξεις βίας κατά προσώπων ή πραγμάτων ή δεν σεβάστηκαν την απόφαση απαγόρευσης οργανωμένης μετακίνησης συμμορφώθηκαν με τις αποφάσεις της αρμόδιας αρχής θα απαγορεύεται στην ομάδα που υποστηρίζουν να οργανώσει ομαδική μετακίνηση για τους επόμενους αγώνες της αγωνιστικής περιόδου. Αν υπολείπονται λιγότεροι από πέντε (5) αγώνες, η ως άνω απαγόρευση εκτείνεται και για τους πέντε (5) πρώτους εκτός έδρας αγώνες της επόμενης αγωνιστικής περιόδου.

10. Face control
Οι διοικήσεις των διοργανωτριών αρχών των πρωταθλημάτων και των γηπεδούχων ομάδων έχουν δικαίωμα με απόφασή τους να απαγορεύουν την είσοδο σε συγκεκριμένη αθλητική εκδήλωση σε κάθε πρόσωπο, το οποίο, κατ΄ εκτίμηση των περιστάσεων και της συμπεριφοράς του, ενδέχεται να δημιουργήσει επεισόδια σε αυτή.

11. Άμεση διάλυση συνδέσμων
O νέος νόμος προβλέπει μια σειρά διατάξεων που αφορούν τη λειτουργία των συνδέσμων. Όμως, επίσης προβλέπει ότι μέχρι να γίνει έλεγχος για το αν τις πληρούν διαλύονται και τα λειτουργούντα από αυτές γραφεία ή εντευκτήρια καταργούνται και σφραγίζονται, ανακαλουμένης της άδειας λειτουργίας τους, μέχρι την έκδοση νέας άδειας.